TIPS – BANJIR !

41365759367_950x600

LANGKAH – LANGKAH

1. SELEPAS BANJIR SURUT, PERIKSA KERETA ANDA. SEKIRANYA KESELURUHAN KERETA ANDA TENGGELAM TERMASUK INJIN DAN BAHAGIAN DALAM KABIN KERETA, .

2. JANGAN CUBA HIDUPKAN INJIN KERETA. TINDAKAN INI BIASANYA AKAN MENYEBABKAN TUAN PUNYA KERETA TERPAKSA MEMBAYAR LEBIH TINGGI UNTUK MEMBAIKI KERETA KERANA APABILA ANDA CUBA MENGHIDUPKAN INJIN KERETA, ALIRAN ELEKTRIK AKAN MENGALIR KE DALAM SEMUA SISTEM ELEKTRONIK INJIN TERMASUK KOTAK KOMPUTER (UNTUK KERETA SUNTIKAN ELEKTRONIK) DAN SEKIRANYA MASIH TERDAPAT SAKI BAKI AIR DI DALAM ALAT BERKENAAN, AKAN BERLAKU LITAR PINTAS YANG MANA ALAT TERSEBUT TERPAKSA DI GANTI.

3. KOS UNTUK SEBUAH KOTAK KOMPUTER BERGANTUNG KEPADA JENIS KERETA, CC DAN PILIHAN PENGGUNA. TINDAKAN DI ATAS JUGA AKAN MENYEBABKAN KESEMUA SENSOR YANG BIASANYA AKAN BEROPERASI SEMASA KITA MENYALAKAN SUIS INJIN KITA TERBAKAR DAN BIASANYA SATU SENSOR HARGANYA TIDAK BERAPA MAHAL TETAPI KESAN DARIPADA SENSOR YANG TIDAK BERFUNGSI BOLEH MENYEBABKAN KOS YANG TINGGI. KITA AMBIL CONTOH, SENSOR UNTUK MENGESAN ATAU UNTUK MENGARAH MINYAK KOTAK GEAR MENGALIR DENGAN BAIK DI DALAM KOTAK GEAR APABILA TIDAK BERFUNGSI AKAN MENYEBABKAN PENGAGIHAN MINYAK KOTAK GEAR TIDAK SEKATA DAN PALING LAMA KOTAK GEAR TERSEBUT BOLEH BERFUNGSI DENGAN BAIK ADALAH 2 HINGGA 3 BULAN. SELEPAS ITU, KESELURUHAN KOTAK GEAR TERPAKSA DIGANTI. INI ADALAH SALAH SATU SEBAB KENAPA APABILA KITA MEMBELI KERETA BARU, WARANTI KERETA AKAN TERMANSUH APABILA KITA MENGUBAHSUAI SISTEM ELEKTIRK KERETA TERMASUK SISTEM AUDIO KERETA KERANA APABILA SENSOR TIDAK MENERIMA JUMLAH ELEKTRIK YANG CUKUP, IA TIDAK DAPAT BERFUNGSI DENGAN BAIK DAN PERALATAN YANG BERKAITAN DENGANNYA AKAN ROSAK.

4. APABILA SAMPAI KE BENGKEL, BOGELKAN KERETA ANDA KESELURUHANNYA TERMASUK KESEMUA PENUTUP ALAT ELEKTRONIK.

5. PERIKSA PALAM PENCUCUH KERETA ANDA. PASTIKAN IANYA TIDAK BERAIR. KALAU BERAIR MAKSUDNYA AIR TELAH MASUK KE DALAM INJIN. PERIKSA JUGA MINYAK INJIN. PASTIKAN MINYAK INJIN TIDAK BERCAMPUR AIR. DAN TIDAK TERKECUALI PERIKSA MINYAK PETROL. SELEPAS SEMUA PERALATAN ELEKTRONIK TELAH DIPASTIKAN KERING SEPENUHNYA (BIASANYA 2 ATAU 3 HARI). BOLEH DIHIDUPKAN INJIN TETAPI JANGAN CUBA JALANKAN KERETA KERANA KOTAK GEAR BELUM DIPERIKSA.

6. SEKIRANYA INJIN BOLEH DIHIDUPKAN, MURAHLAH BELANJA JIKA TIDAK MUNGKIN AKAN MENCECAH RIBU-RIBU. PERIKSA MINYAK KOTAK GEAR, BIASANYA IA BERWARNA MERAH DAN KALAU BERCAMPUR AIR, WARNANYA AKAN BERTUKAR MENJADI WARNA AIR BANDUNG (MERAH SUSU). JIKA BERCAMPUR AIR, TUKAR MINYAK GEAR, JALANKAN KERETA UNTUK 2-5 MINIT DAN PERIKSA KEMBALI MINYAK GEAR. ULANG TINDAKAN INI SEHINGGA MINYAK KOTAK GEAR MENJADI BETUL-BETUL MERAH JERNIH ATAU TIDAK BERCAMPUR AIR. BIASANYA PROSES INI PERLU DIULANG SEHINGGA 7-8 KALI DAN AKAN MENGGUNAKAN LEBIH KURANG 15-20 LITER MINYAK KOTAK GEAR.

SEKIRANYA TIADA KEROSAKKAN YANG MELIBATKAN PERALATAN ELEKTRONIK, KOS CUMA AKAN MELIBATKAN UPAH, MINYAK INJIN, MINYAK KOTAK GEAR DAN BEBERAPA PERALATAN YANG SENSITIF KEPADA AIR SEPERTI PENAPIS UDARA (ORIGINAL).

CiQnHtGVEAQu4fK

BANJIR MERUPAKAN SATU BENCANA ALAM YANG BOLEH MEROSAKKAN SEGALA KEPERLUAN MANUSIA SERTA TIDAK DAPAT DIELAKKAN.

SEHARUSNYA KITA PERLU TAHU BAGAIMANA CARA KITA UNTUK MENDAPAT SEMULA GANTI RUGI TERSEBUT ?

BETUL ! DENGAN MEMBELI INSURAN DENGAN MENAMBAH BANJIR ! 

UNTUK MAKLUMAT SELANJUTNYA ANDA BOLEH HUBUNGI 

MR BILLYTOH 016-551 5833

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: